Hans

Συναντάμε συχνά στις μέρες μας ανθρώπους που τους αρέσει να μεταμφιέζονται. Κάποιοι λατρεύουν τα πάρτυ μασκέ, άλλοι επιλέγουν επαγγέλματα με στολή, κάποιοι ακολουθούν πιστά την τελευταία λέξη της μόδας ή ακόμα μιμούνται επακριβώς το στυλ κάποιου επώνυμου, μερικοί φορούν μπλούζες με τον αγαπημένο τους τραγουδιστή ή ποδοσφαιριστή-σαν να θέλουν έτσι να πάρουν κάτι από την δύναμη του και το κύρος του- και τέλος συναντάμε γυναίκες οι οποίες φοράνε τόσο έντονο μακιγιάζ που σχεδόν δεν τις αναγνωρίζεις το πρωί. Όλοι οι άνθρωποι ασχολούμαστε με τη δημόσια εικόνα μας, καμιά φορά, όμως, αυτό μπορεί να μας απορροφήσει τόσο πολύ που να ξεχάσουμε ποιοί στα αλήθεια είμαστε.

Κάτι τέτοιο μάλλον να συμβαίνει σε μερικούς νέους οι οποίοι πληγώθηκαν τόσο πολύ από την απόρριψη που αναγκάστηκαν να φτιάξουν μια εικόνα η οποία να τους προστατεύει. Τους βλέπουμε συχνά με έντονα τατουάζ, με μαλλιά καρφάκια, με καρφιά στις ζώνες, με καρφιά στις  μπότες, με καρφιά στα δερμάτινα μπουφάν τους, καρφιά παντού σαν σκαντζόχοιροι.

Μα γιατί είπα σκαντζόχοιροι τώρα; Α ναι, ξέρω ένα σκαντζόχοιρο που μου θυμίζει αυτούς τους νέους, τον Χανς. Ο Χανς ήταν μισός άνθρωπος και μισός σκαντζόχοιρος. Οι γονείς του είχαν ευχηθεί να αποκτήσουν ένα παιδί με κάθε κόστος. Φαίνεται δεν σκέφτηκαν καλά τι ευχήθηκαν και έτσι γεννήθηκε ο Χανς από τον οποίο τελικά δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι. Ξέρεις τι θα πει να νιώθεις ότι δεν σε θέλουν οι γονείς σου; Πέρασε δύσκολα ο Χανς και στο τέλος δεν έμενε τίποτα άλλο να κάνει από το να φύγει. Πάνω σε ένα κόκορα έφυγε, λένε.

Ήταν κάπως άγριος αυτός ο Χανς εδώ που τα λέμε και στη συμπεριφορά και στην όψη. Επικρατούσαν βλέπετε τα ζωώδη ένστικτα του. Δεν έπαυε, όμως, να είναι και άνθρωπος και κάποια στιγμή, από την ανάγκη του για αποδοχή, γύρισε πίσω στο χωριό φέρνοντας τρόφιμα για όλους. Μάταια όμως. Ο πατέρας του χάρηκε μόνο όταν τον είδε να ξαναφεύγει. Μάλλον δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ευχαριστούμε τους άλλους για να μας αγαπήσουν.

Η ανθρώπινη φύση του τον έκανε, όμως, να συνεχίσει να βοηθάει και έτσι εκεί στο δάσος που είχε καταφύγει χρειάστηκε να δώσει οδηγίες για το δρόμο σε έναν βασιλιά με αντάλλαγμα την κόρη του. Ο βασιλιάς συμφώνησε αλλά τον πρόδωσε στο τέλος και ο καημένος ο Χανς δεν πήρε τίποτα πάλι. Συνέχισε να βοηθάει παρόλα αυτά και αυτή τη φορά ένας  άλλος βασιλιάς εκτίμησε την βοήθειά του και τήρησε την υπόσχεσή του. Έτσι ο Χανς παντρεύτηκε την πριγκίπισσα. Να πούμε βεβαία ότι  δεν ξέχασε τη απόρριψη από την πρώτη κόρη και έτσι θυμωμένος και άγριος όπως ήταν πήγε και την βρήκε και τις επιτέθηκε. Την κατατρύπησε με τα αγκάθια του λένε και την άφησε, έτσι  για να μάθει!

Τώρα πιστεύετε ότι η γυναίκα του να τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα; Όχι βέβαια! Απλά του έδωσε μια ευκαιρία από καλή πίστη στον πατέρα της. Έτσι ο Χανς, το πρώτο τους βράδυ παντρεμένοι, πέταξε τα καρφιά του και μεταμορφώθηκε σε έναν πολύ ωραίο άντρα. Ήταν, βέβαια, ακόμα πληγωμένος με σημάδια στην πλάτη του και χρειάστηκε αλοιφές και αρκετό  καιρό για να αναρρώσει. Όσο για την παλιά του φορεσιά, τέσσερις άντρες την πήραν και την έκαψαν μην κάνει κανένα αστείο και θελήσει να την ξαναφορέσει.

Είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε τις ασπίδες προστασίας μας και να προχωρήσουμε στη ζωή, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να παλινδρομήσουμε. Για αυτό τα συμπτώματα, που είναι πολύ χρήσιμα και προστατευτικά, πρέπει εμείς οι ειδικοί να τα μετακινούμε με προσοχή γιατί είναι έξυπνα και επίμονα και μπορούν και ξανά μεταμφιέζονται .

Όσο για τους νεαρούς με τις αποκρουστικές αμφιέσεις.  δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο πέρα από το ότι φοβούνται τόσο πολύ την απόρριψη που προλαβαίνουν να διώξουν πρώτοι τους άλλους με την εμφάνιση τους. Κατά βάθος και πίσω από τα καρφιά τους, κρύβεται η ανθρώπινη φύση τους και η ανάγκη τους  για αποδοχή και αγάπη. Και μια δεύτερη ευκαιρία, ίσως.

Θα κλείσω παινεύοντας το σπίτι μας καθώς το παραμύθι του Χανς του Σκαντζόχοιρου βασίζεται στο μύθο του αρχαίου Έλληνα Θεού Πάνα. Ξέχασα να πω ότι και ο Χανς είχε συντροφιά του έναν αυλό. Αυτός ο πανάσχημος, τρομακτικός Θεός, λοιπόν, φαίνεται ότι έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για τους παραμυθάδες καθώς και ο Πίτερ Παν από εκείνον πήρε το όνομα του και πολλά άλλα από τα χαρακτηριστικά του. Αλλά ο Πίτερ Παν είναι μια άλλη ιστορία..

Και μην ξεχνάμε, ο Χανς και η γυναίκα του έζησαν αυτοί καλά και εμείς ακόμα καλύτερα…

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com