Οι Ενήλικες στη Ζωή του Παιδιού και τα Παράξενα Πλάσματα στη Θάλασσα

Όπως αναφέρω στο άρθρο για τη μαγεία, οι ενήλικες έχουν την τάση για ορθολογισμό και την ανάγκη να κατανοούν τον κόσμο μέσα από αιτιώδεις σχέσεις. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των Μεγάλων είναι ότι όταν μεγαλώνουν ξεχνούν πως κάποτε ήταν παιδιά! Στο βαθμό βέβαια που κάποια πράγματα πρέπει να τα αφήνουμε πίσω, αυτό είναι ιδιαίτερα  βοηθητικό. Τι γίνεται,όμως, όταν οι ενήλικες αποκτούν δικά τους παιδιά; Πώς επικοινωνούν μαζί τους όταν έχουν ξεχάσει οι ίδιοι τα παιδικά τους βιώματα και η σκέψη τους απέχει έτη φωτός από την παιδική σκέψη;

Τότε οι Μεγάλοι γίνονται σαν τα παράξενα πλάσματα του βυθού. Απαιτητικοί, επικριτικοί, πεισματάρηδες και ακατανόητοι. Τα παιδιά τους κοιτούν από δω  τους κοιτούν από κει, μη μπορώντας να τους καταλάβουν. Άλλες φορές φαίνονται αστείοι άλλες πάλι πολύ απειλητικοί. Πώς μπορεί να κατανοήσει το παιδί τον κόσμο αν δε μπορεί να κατανοήσει πρώτα τον γονέα;  Έργο δύσκολο αλλά και πολύ καθημερινό.

-«Αν δεν φας, δεν έχει παιχνίδι»

-«Αν ξαναμιλήσεις έτσι, ξέχνα την εκδρομή»

Τι σχέση έχει το φαγητό με το παιχνίδι; Τι σχέση έχει μια κακή συμπεριφορά με τη στέρηση της εκδρομής;

Στο μυαλό του παιδιού καμία σχέση βέβαια. Πρόκειται για λόγια παράλογα και πολύ στερητικά.

Αν δεν θέλουμε να μας βλέπουν τα παιδιά σαν παράξενα πλάσματα, τότε στην προσπάθειά μας να τα κατανοήσουμε και να περάσουμε ένα σημαντικό μήνυμα, καλό θα είναι να κάνουμε μια αναδρομή στα δικά μας παιδικά χρόνια. Ταυτόχρονα, η επιλογή του παραμυθιού αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση του κόσμου καθώς η πλοκή και τα δρώμενα του είναι πολύ κοντά στην παιδική πραγματικότητα και σκέψη. Η πολυπλοκότητα του θαλάσσιου κόσμου συμβολίζει, βέβαια, την πολυπλοκότητα της ζωής για το ανώριμο παιδί.

 

 

Τα Σύμβολα του Παραμυθιού

Σχήμα. Το μαργαρητάρι είναι στρογγυλό και σμιλευμένο και συμβολίζει ένα ισορροπημένο, ώριμο Εγώ. Το στρογγυλό σχήμα στη γλώσσα των συμβόλων αναφέρεται στο Όλο.

Σκάλα, καπέλο. Πρόκειται για υπάρχοντα/δεξιότητες/ψυχικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται και σε άλλη ιστορία.

Αυλή. Συμβολίζει τον ψυχισμό που αντέχει, εμπεριέχει, προσφέρει.

Αστερίας,ο μικρότερος σε ηλικία φίλος. Παρόλο που το ασυνείδητο είναι αρχέγονο και πρωτόγονο και «γεννιέται» πρώτο ως στοιχείο του ψυχισμού, ωστόσο η περίοδος εκείνη που κυριαρχεί καθοδηγόντας τον άνθρωπο είναι η πρώιμη ηλικία όπου ακόμα οι άμυνες, οι γνωστικές δεξιότητες αλλά και οι αρχές του Υπερεγώ δεν έχουν αναπτυχθεί . Κυριαρχεί όσο ο ψυχισμός είναι ανώριμος. Αργότερα αναπτύσσεται το υπερεγώ που τροφοδοτεί τον ψυχισμό με ανώτερες αξίες και επιταγές.

Θαλάσσια πλάσματα. Συμβολίζουν τις ενήλικες φιγούρες με τις παραξενιές, τις απαιτήσεις τους και τις ιδιαιτερότητες τους που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση με το παιδί. Συχνά, προσηλωμένοι στον ενήλικο τρόπο σκέψης και ξεχνώντας τη δική τους παιδική ηλικία, οι ενήλικες γίνονται ακατανόητοι στα μάτια του παιδιού.

Πολυπλοκότητα του  θαλάσσιου κόσμου. Συμβολίζει την πολυπλοκότητα της ζωής για το παιδί.

Περιγραφή των χαρακτήρων του Αστερία και του Ιππόκαμπου. Περιγραφή του Ασυνειδήτου και του Υπερεγώ.

Μαργαριτάρι. Ο εαυτός που παλεύει να ισορροπήσει τις δυνάμεις μέσα του.

Καπέλο. Η λύση ήρθε από το κεφάλι του, το δυνατό Εγώ είναι εφοδιασμένο με γνωστικές δεξιότητες και ευφυία.

Συνήθεια. Συμβολίζει το σύμπτωμα, την αγωνία, την σύγκρουση και κάθε δυσκολία της ανάπτυξης που μπορεί να επιφέρει «ακρωτηριασμό» ψυχικό.

Τέλος: Εμπιστοσύνη στον εαυτό, στις ικανότητες του παιδιού

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com